Friskis & Svettis-logotyp

NORRKÖPING

artikel_bli gyminstruktör.jpg

Bli tränare i gymmet

Är du en van gymmare som tränat hos oss på Friskis&Svettis Norrköping en tid? Känner du att det är dags att ta det hela till en ny nivå? Som gyminstruktör är du gymmets klippa. Du har den där Friskisandan och vill inspirera, visa och peppa andra motionärer till en ny nivå. För gymträning är ju något av det roligaste som finns, eller hur?

Ditt uppdrag som tränare:
• Leda TMI (Träna med instruktör) i gymmet.
• Leda individuella gyminstruktioner.
• Vara tillgänslig i gymmet under schemalagda timmar.

Det här behöver du för att bli tränare:

• Ett genuint intresse för gymträning och ett års praktisk erfarenhet.
• Goda kunskaper om styrketräning i maskiner och med fria vikter.
• Intresse av och förmåga att möta och inspirera olika människor. 
• Nyfikenhet och intresse för motionärers olika behov av träning. 
• Personlig utstrålning och engagerad attityd.
• God kännedom om föreningen och Friskis&Svettis träning.
• Dela våra värderingar och ha en sund inställning till kropp och träning.

Utbildning och rekrytering
Anmäl dig till en infoträff så får du veta allt om uppdraget som tränare. Efter inforträffen kan du lämna in en intresseanmälan och sedan blir du kallad till en intervju. Vi vill veta mer om dig, om din träningsbakgrund och varför du vill bli tränare. Och du vill säkert veta mer om oss!

Efter intervjun sker ett praktisk uttagning där vi tränar tillsammans. En av våra befintliga tränare håller i uppvärmningen och ni andra håller i en liten del var av passet. För detta kommer du få verktyg och förberedelsetid på plats. Här tittar vi på dina förkunskaper kring gymträning, din teknink och din förmåga att instruera och coacha.

Blir du godkänd och tackar ja till en tränarutbildning kommer du att kontaktas av utbildningsansvarig för att hitta lämpliga datum för din utbildning. Du får en fadder som stöttar dig genom din utbildning och du får även skriva på ett kontrakt där du bland annat förbinder dig att instruera på Friskis&Svettis Norrköping i två år.

Ibland har man en dålig dag eller kanske spelade nerverna en ett spratt. Du som inte blir godkänd är alltid välkommen att göra ett nytt försök vid nästa rekryteringstillfälle.

Utbildningen sker i två steg
Utbildningen till tränare sköts av Friskis&Svettis Riks och sker i två steg. När du tackat ja till utbildningen är det dags för Ettan. Det är vår grundutbildning för alla som ska bli ledare eller instruktörer. Före Ettan förbereder du dig på hemmaplan genom en digital prepkurs. Under utbildningen bor du sen på internat i fyra dagar och pluggar och tränar intensivt. Du kör 1-2 träningspass per dag med blivande ledare och tränare från Friskis-föreningar i hela landet. Tillsammans får ni även undervisning i anatomi, fysiologi, ledarskap och träningslära. Ni kommer också prata kring Friskis värderingar och träningsformer. 

Innan du fortsätter till Träningsformsutbildningen ska du klara ett skriftligt prov. En månad före kursstart får du en utbildningsbok att plugga in. Som tränare är din träningsform individuell träning/gym. Utbildningen består av fem dagars utbildning i framförallt funktionell anatomi, fysiologi, träningslära, övningar, teknik och din roll som tränare. 

Människor med olika bakgrund och mål med sin träning kommer till våra gym, vilket leder till stora förväntningar på dig som tränare. Fokus under Träningsform gym är att du efter kursen ska kunna hjälpa medlemmar som är relativt nya i gymmet med instruktioner, men vi jobbar också med hur vi som instruktörer bidrar till att skapa stämning och trivsel hos våra medlemmar.

Slutprovet kallas licensiering
Efter Träningsform gym följer licensieringen som består av en teoretisk och en praktisk del. Den teoretiska delen är ett skriftligt prov. Den praktiska delen består av att du håller en riktig instruktion i gymmet. Då följer en av Friskis&Svettis licensierare med under tiden. Båda delar ska vara godkända innan du kan verka som Friskis&Svettis tränare.

Utveckla dina talanger
För att du som tränare ska fortsätta hålla samma höga kvalitet och glöd görs uppföljningar varje år. En uppföljare tittar på hur du instruerar och ger feedback som hjälper dig att hela tiden utveckla dina förmågor.

Inspiration får du fortlöpande på olika utbildningar som vi och Friskis&Svettis Riks ordnar.

Har du frågor eller funderingar?
Kontakta Maja som är gymansvarig.
011-211334, maja@nrk.friskissvettis.se

Infoträffar hösten 2017

Höstens infoträffar för dig som vill bli ledare, värd eller tränare:

Måndag 16/10 kl. 18.00 Ingelsta

Onsdag 18/10 kl. 19.00 City

Fredag 20/10 kl. 12.00 City

Har du frågor? Hör av dig till träningsansvarig Anna, Maja eller Johanna, eller värdansvarig Jossan.

Just nu söker vi

Ledare till:

Barnträning
Indoor Walking
Power Hour
Cirkelfys
Yoga
Core
Flex
Girkelgym

Tränare till gymmet

Värdar till reception

Är du sugen på något annat funktionärsuppdrag är du självklart välkommen att ansöka ändå.

Redan funktionär i föreningen?

Du som redan är funktionär i föreningen men söker till ett nytt uppdrag behöver inte gå på ett informationsmöte, du kontaktar ansvarig för ditt nya område och förklarar vad du vill hitta på. Ingången till Funkis hittar du i vänsterspalten.